tisdag 10 september 2013

FÖRÄLDRAR, GUDS AMMOR!
FÖRÄLDRAR, GUDS AMMOR!

Har ni någon gång undrat varför varje människa behöver kärlek?
Har ni frågat er vilken är anledningen att varje människa från det lilla spädbarnet till den äldre mor/farföräldern, söker kärleken? Man kan ofta höra att en gammal man som är nära döden, ropa på sin mamma för han söker hennes kärlek.
Vilken är alltså den grundläggande orsaken att ingen människa kan leva utan kärleken utan söker den med längtan.
Jag skall säga er varför:
Νär en själ kommer till världen, född ur en kvinnas livmoder, så var denna själen först i Guds hjärta. Gud tar en själ ur sitt hjärta och placerar den i en kvinnas livmoder. Men allt som kommer från Gud är kärlek, för Gud är Kärleken och ber om kärlek. Han kan inte leva utan kärleken!

Det är därför som det lilla barnet söker kärlek, så fort det föds, för det njöt redan kärleken i Guds hjärta. Nu söker det den igen. Gud tillåter att den själen skall få kärlek från sina ammor på jorden, sina kroppsliga föräldrar, tills de återkommer till Hans hjärta.
Tyck inte att det är konstigt att jag kallar er ammor, för verklig Mamma och Pappa är bara Gud. Han är er Far och er Mor. Ni kallas mödrar och fäder för att ni ger kropp och blod för att låta den själen växa där som kom från Guds faders hjärta. Ni kanske kallas mammor och pappor men egentligen är ni ammor. Eller för att använda ett annat ord som kanske är ännu bättre  «Guds Hjälpmammor», där ert verk och ert mål är att uppfostra den själen som Gud skänkte er, så att den känner igen sin verkliga Skapare, dess riktiga mamma och pappa som är Gud själv. Med er hjälp och fostran kommer det barnet sakta men säkert en gång att bli ett verkligt Guds Barn, med dess liv och leverne, och det kommer att gå tillbaka dit det kom ifrån, Gud Faders Hjärta.
Har ni föräldrar förstått vilken viktig roll ni spelar?

(utdrag ur predikan av fader Elpidius Vagianaki)

TRYCK